Napolitaans pizzadeeg maken
Aantal pizza's | 4 |
---|---|
Pizzabloem Tipo '00' | 600 gr. |
Koud kraantjeswater | 340 gr. |
Fijn zeezout | 18 gr. |
Verse gist / gedroogde gist | 1,0 gr. / 0,4 gr. |
Extra vierge olijfolie | 18 gr. |
Benodigdheden: | weegschaal 0,1 gr. |
Pizzadeeg die je dezelfde dag gebruikt!
- Doe het koude kraantjeswater in een grote maatbeker en weeg correct af.
- Doe een klein deel in een aparte beker en voeg de voeg hier de gist aan toe en laat dit oplossen. (niet panikeren, je hebt niet veel gist nodig! 3 x meer verste gist dan gedroogde).
- Voeg in de grote maatbeker met water het zout toe en laat dit oplossen.
- Doe de bloem in een aparte kom (niet alles ineens toevoegen, want soms heb je iets minder of meer nodig).
Met een keukenrobot:
- Doe een groot gedeelte van de bloem in de keukenrobot, en voeg er het water met gist er volledig in. Laat de keukenrobot rustig beginnen mengen.
- Als alles goed doorgemengd is voeg je de rest van het water met zout toe, en voeg je telkens meer bloem toe tot je ziet dat de bol deeg de kom schoon maakt (wanneer er nog weinig tot geen resten meer aan de kom blijven plakken). Dit geeft aan dat er voldoende bloem in zit. Laat nu nog even goed doormengen. (max. 15min. in totaal!)
- Wanneer het deeg klaar is haal je de kom uit de robot.
Met de hand:
- Doe de bloem op je keukeneiland en maak een donut (geen bloem in het midden).
- Giet een beetje van het water met gist in het midden en maak een ronde beweging met de topjes van je vingers door het water en neem beetje bij beetje bloem mee.
- Herhaal dit tot al het water met gist op is. Hierna voeg je het water met zout toe, en herhaal je het proces.
- Kneed nu alles goed door elkaar, en doe dit een 10-tal minuten tot het deeg egaal is en er geen klonters meer aanwezig zijn. Om het deeg goed te mengen kan je het deeg uitrollen met je handen en dichtplooien. Dit blijf je herhalen.
Vervolg na beide methodes:
- Bol het deeg kort op. (zet je handen aan de buitenkant van het deeg, trek het naar onder, en draai een kwartslag. Herhaal dit enkele keren tot je ziet dat het deeg strakker aangespannen wordt). Leg het deeg hierna terug in de kom en laat minimaal 2 uur afgedekt met een vochtige doek rusten .
- Na minimaal 2 uur haal je het deeg uit de kom en verdeel je met een deegsnijder (of een mes) de bol in stukken van +/- 250 gram (weeg de bol en verdeel in gelijke stukken).
- Bol elk bolletje goed op (zelfde techniek als hierboven, of kijk op ons filmpje) en dek de andere bolletjes af met vershoudfolie. Wanneer je bolletje opgebold is leg je het in een deegkrat of onder een licht vochtige theedoek.
- Herhaal dit voor alle bolletjes en laat ze minimaal 6 uur tot 22 uur rijzen in een deegkrat of onder een licht vochtige theedoek (houdt deze vochtig) op kamertemperatuur (+/- 23 graden).
SUCCES!!!